Lampionový průvod

04.11.2009 10:31

   

 

      V sobotu 31.10.09 v 18 hodin se na návsi sešli zájemci o večerní procházku Svárkovem. Bylo jich nad očekávání hodně, lampiony si nesli dospělí i děti. Dospělé jsme spočítat nedokázali, pokusili jsme se spočítat alepoň děti, i když díky jejich neustálému pobíhání i to byla náročná činnost, výsledky se pohybovaly mezi 12 až 14 dětmi. Až když se trošku zklidnily, zjistili jsme, že jich je opravdu 14.

 
     Vydali jsme se směrem od návsi nahoru okolo Týmlů  až na konec asfaltové silnice, kde jsme zahnuli doprava a po polní cestě mířili směrem k silnici. Toto byla nejnáročnější část cesty, protože za vesnicí už nesvítilo veřejné osvětlení a na cestě byly louže, které ve světle lampionů nebyly vidět, takže ti první v čele průvodu většinou každou louži spolehlivě trefili. Měli tu čest o nich informovat ostatní, takže ti už se povětšinou loužím vyhnuli. Poté jsme se napojili na silnici vedoucí od Letin, takže se šlo lépe. U autobusové zastávky jsme se chvilku zdrželi a přítomní fotografové udělali snímky. Poté se průvod vydal po "hlavní" svárkovské silnici až na její konec, kde se otočil a došel zpět až na rozcestí ke Kvasničkům (pro pamětníky k Adamům). Tam jsme opět odbočili doprava mimo asfaltovou silnici a obešli zezadu domky při hlavní silnici. Na konci této cesty čekala na děti stezka odvahy.

     Děti měly za úkol chodit po jednom po cestě vyznačené svíčkami a na konci cesty hlídali dva strážci (rozsvícené halloweenské dýně) krabičku s klíči. Každý měl za úkol přinést klíč se vzkazem. Děti se sice předháněly, kdo půjde první, ale ne všichni měly odvahu dotáhnout úkol do konce. Několik z nich během cesty ztratilo odvahu a vrátilo se zpět. Nakonec ale úkol zvládly všechny děti,  ty malé s pomocí rodičů. Teď už jen zbývalo vyluštit vzkaz na klíčích a podle něj najít poklad ukrytý v okolí. Chvilku to trvalo, ale nakonec byli hledači úspěšní a tak jsme šli do bývalé prodejny potravin, kde děti dostaly čaj a něco na zub, ani dospělí však nezůstali na suchu a mohli si dát svařené víno, grog, čaj nebo kávu. Během pohoštění si malí hledači rozdělili nalezený poklad. Krátce po osmé hodině se potom účastníci pochodu rozešli do svých domovů.